Historiek
Schermgilde de Klauwaerts, gesticht op 10 juni 1895, werd onder Leopold III een Koninklijke sportvereniging. Zij ijverde o.a. voor het populariseren van de elitaire schermsport, was zeer competitief en uiterst succesvol op floret, degen en sabel. De naam Corteyn duikt daarbij meermaals op in de goed bewaarde analen en het pers- en fotoarchief!
Toen in september 2009 een hechte groep sabelschermers besloot om van de Koninklijke Schermgilde De Klauwaerts, afgekort SGK, terug een competitieve sportvereniging én een vzw te maken, traden twee gereputeerde toptrainers op de voorgrond: Paul Corteyn, bondstrainer, meervoudig Belgisch kampioen en Wereldkampioen sabel bij de schermmeesters, en Ignace Corteyn, voormalig Olympisch coach en schermmeester van o.a. VTM presentator Freek Braeckman. Freek Braeckman tevens lid van Schermgilde de Klauwaerts, aanvaardde het peterschap van de vereniging.
Het wapenschild spreekt voor zich. Het is een Oost-Vlaamse vereniging: de leeuw staat op een groen-witte achtergrond, de middeleeuwse heraldische kleuren van Oost-Vlaanderen, de witte strepen staan voor de rivieren die haar doorkruisen, de dikke streep voor de Schelde. De klauwende leeuw die uitzonderlijk naar rechts kijkt, illustreert het bewuste apolitieke karakter van onze schermgilde. Aan dit schild werden twee sabels toegevoegd; het enige wapen dat gehanteerd wordt.
De kwaliteitsdoelstellingen zijn professionele begeleiding, positieve beeldvorming en het promoten van het sabelschermen als Olympische discipline.
De strategische doelstelling van onze vereniging is het duurzaam ontwikkelen van een brede basis van schermliefhebbers van waaruit talent kan worden begeleid om door te stromen naar het internationaal topsportcircuit.
Schermen is ondertussen geen elitaire sporttak meer, wat niet wegneemt dat het zich van andere vechtsporten onderscheidt door zachte waarden als elegantie, stijl en volledige controle zonder in te boeten aan atletische eigenschappen zoals explosiviteit, reflex, lichaamsbeheersing en overwinningsdrang, en dat alles in complete veiligheid.
Doelgerichtheid, dynamiek, reactiesnelheid, methodiek en tactiek: waarden die primeren in deze sportdiscipline, en die ook in uw bedrijfswereld van belang zijn.